Ga naar inhoud
Log in

Tuinbranche groeit hard en voedt deze groei met EDI

Waarschijnlijk heeft u het afgelopen week al gelezen: het aantal winkels is de afgelopen tien jaar met ruim 11 procent afgenomen. Volgens het CBS is dit onder andere te verklaren door een relatief zwakke economie, waardoor winkels en grote ketens failliet zijn gegaan. Daarnaast is ook het aantal webwinkels is verdrievoudigd; meer bedrijven hebben naast hun fysieke winkel ook een webshop waar steeds meer omzet uit wordt gehaald.

Dit berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek afgelopen 18 december, in de publicatie de regionale economie 2018.

Consumentengemak

Begin juni 2019 bleek al uit de eerste kwartaalcijfers van het CBS dat de online verkopen sterker toe waren genomen dan winkelverkopen, vooral bij de omnichannel-bedrijven. Waar de consument voorheen een product fysiek in handen wilde hebben voordat hij iets kocht, draait het tegenwoordig vooral om het gemak en de snelheid waarmee een consument een product in huis kan hebben. Waarom nog tijd vrijmaken om naar een fysieke winkel te gaan en zelf met producten te sjouwen, als deze ook op dezelfde dag als je besteld thuis kunnen worden bezorgd?

En ook voor bouwmaterialen shopt de consument steeds vaker online, zo bleek uit de publicatie van de Twinkle 100 afgelopen oktober.

Fysieke groei van tuincentra

Ondanks dat zoveel fysieke winkels zijn verdwenen, blijkt uit de cijfers van het CBS dat de tuincentra en winkels in woninginrichting in aantal toe zijn genomen. Tuinbranche Nederland dichtte in april 2018 die groei al toe aan onder andere de dynamiek op de woningmarkt; meer aanleg van tuinen bij nieuwbouw en bij bestaande bouw werden meer tuinen opgeknapt.

Wat Tuinbranche Nederland, net als het CBS, concludeerde is dat tuincentra die hun winkel combineren met een webshop de grootste groei doormaken. Ook daar zie je dat bepaalde producten, bijvoorbeeld speeltoestellen, voor de helft online worden verkocht. Logisch, want consumenten hebben geen behoefte om transport van dergelijke grote en zware producten zelf te regelen als dit niet hoeft.

EDI in de tuinbranche

Niet alleen het aantal winkels of de online omzet binnen de tuinbranche neemt toe. Als EDI provider zien wij namelijk een toename in het aantal tuincentra dat zich bij ons meldt om hun supply chain te optimaliseren door inzet van EDI.

Onlangs hebben wij niet alleen in Nederland bij een toonaangevend tuincentrum EDI geïmplementeerd, maar ook in België weten de tuincentra ons inmiddels te vinden. Zij zien de voordelen van EDI voor hun logistieke en administratieve processen, zoals bijvoorbeeld een hogere betrouwbaarheid van levering, een grotere snelheid van gegevensuitwisseling en betere traceerbaarheid van goederen.

Zowel het Nederlandse als Belgische tuincentrum hebben besloten dat EDI voor hun leveranciers een vereiste is, willen zij hun producten aan (kunnen blijven) bieden via deze partijen. Orders, bevestigingen, pakbonnen en facturen worden dan ook alleen nog digitaal uitgewisseld, via EDI.

Op dit moment rollen wij in zowel Nederland als België in rap tempo Transus EDI uit onder de leveranciers van beide tuincentra. Wilt u gebruik maken van EDI om te kunnen leveren aan een tuincentrum? Of bent u als tuincentrum geïnteresseerd in meer mogelijkheden van Transus EDI? Via +31 33 303 43 90 of sales@transus.nl komt u in contact met ons salesteam; zij vertellen u graag meer!